Rotonde de Barrier

Uitgelicht voor carnaval

Mierlo-Hout: Hij stond daar eerst maar wat te koekeloeren in het donker. Het standbeeldje van de CV De Houtse Kluppels verhuisde eind 2003, na de reconstructie van de Hoofdstraat van het Janssen & Fritsenplein naar een plekje tegenover de kerk. In die tijd geen gebrek aan sfeerlicht op het kerkplein, maar de laatste jaren blijken de grondspots die aangebracht zijn in de bestrating voortdurend te kampen met een hardnekkig vochtprobleem in de behuizing. Een behoorlijk kostenplaatje om de kapotte lampen steeds opnieuw te vervangen en vooral als ze ook nog na korte tijd weer stuk gaan. Het uiteindelijke gevolg was, dat de spots op het kerkplein al voor langere tijd niet of nauwelijks werden hersteld.

Wijkraad Mierlo-Hout besprak de situatie met de gemeente Helmond en deed een kostenbesparend voorstel waarmee in ieder geval ’t Kluppelke weer op korte termijn in het licht zou kunnen worden gezet. De afdeling openbare verlichting bekeek de mogelijkheden ter plekke en gaf aan dat alleen het van onderuit aanstralen met een grondspot onvoldoende resultaat zou bieden. “Het Kluppelke is een fragiel manneke, met een grondspot zou het licht teveel rondgestrooid worden”, legt een technische woordvoerder uit.
Een speciale spot ging in de bestelling en enkele weken daarna werd aan een lichtmast naast de bushalte, op 20 meter afstand van het beeldje een precisiespot bevestigd. In de spot zit een parabolisch geslepen spiegel met een led lamp die een krachtige, blauwpaarse lichtbundel van boven uit afgeeft en toch maar slechts 3 watt verbruikt. Carnavalsvereniging de Houtse Kluppels heeft al laten weten zeer verheugd te zijn met het resultaat. Vooral het blauw gekleurde  licht op het ‘kereltje’  vonden zij goed aansluiten bij hun ‘clubkleuren’. “De intentie was om dit nog voor het naderende carnaval te realiseren en dat is mede dankzij het inzicht en de bereidwilligheid van de gemeente gelukt”. Aldus de wijkraad in Mierlo-Hout.

Bron: Weekkrant De Loop

Foto Cofoto, Mario Coolen