Slide15

Blog

Nieuwe vorm van openbaar vervoer in Helmond

Nieuwe vorm van openbaar vervoer in Helmond

Vanaf maandag 15 december kunnen reizigers in Helmond gebruik maken van een nieuwe vorm van openbaar vervoer. Er gaan twee kleine bussen rijden, waar maximaal acht personen in kunnen. De eerste rijdt op het traject station Helmond – Automotive Campus – station ’t Hout. De tweede op de route station Helmond – Elkerliek ziekenhuis – Mierlo-Hout – Brandevoort.

De kleine bussen vervangen de grote lijnbus van lijn 52, die nu nog op deze routes rijdt. Het gaat voorlopig om twee pilots van twee jaar. Daarna wordt bezien of de pilots worden voortgezet.

Pilot 1: Flexbus 552
Flexbus 552 gaat rijden op het traject station Helmond – Elkerliek ziekenhuis – Mierlo Hout – station Brandevoort en andersom. Het bijzondere aan deze bus is dat er flexhaltes zijn. Dit zijn haltes waar de bus alleen langs komt als iemand deze ‘bestelt’. Diegene die bij zo’n halte wil opstappen, kan rechtstreeks bellen naar de chauffeur (uiterlijk 5 minuten vooraf). Het telefoonnummer staat op het haltebord. De bus rijdt dan speciaal langs die halte om deze passagier op te pikken. Als er niemand belt, rijdt de bus via een kortere route. Flexbus 552 kan op twee plekken van de route afwijken en flexhaltes aandoen: in Mierlo-Hout (bij de Burg. Krollaan) en in Brandevoort (Stepekolk). Een ritkaartje kost € 1,50. Dit kaartje is alleen geldig op lijn 552. Er kan contant worden betaald bij de chauffeur. Het is bij deze bus niet mogelijk om te betalen met de OV-chipkaart.

Pilot 2: lijn 50
Lijn 50 gaat rijden tussen station Helmond, de Automotive Campus, station Helmond ’t Hout en andersom. De tijden waarop deze bus gaat rijden, zijn afgestemd op de tijden dat de trein aankomt op het station. Medewerkers van de Automotive Campus en andere bedrijven op bedrijventerrein Groot Schooten kunnen zo bij station Helmond en station ’t Hout vanuit de trein overstappen en met lijn 50 snel op hun werk komen.

Sluit beter aan op aantal reizigers
De pilot met de kleine bussen wordt ingevoerd, omdat dit beter aansluit op het aantal reizigers op deze routes. Uit onderzoek is gebleken dat de bezettingsgraad in de grote bus laag ligt. Daarom gaat er geen grote bus meer rijden, maar twee kleine bussen.

Chauffeurs van de Atlant Groep
Op Flexbus 552 komen chauffeurs die worden aangesteld door de Atlant Groep. Door de inzet van een kleinere bus en chauffeurs van Atlant, kunnen er flink wat kosten bespaard worden en blijft openbaar vervoer op deze route behouden.

Nieuwe dienstregeling
De kleine bussen gaan rijden vanaf maandag 15 december, omdat op zondag 14 december de nieuwe dienstregeling van Hermes en NS ingaat. De kleine bussen rijden niet op zondagen. De pilot wordt mogelijk gemaakt door vervoerder Hermes, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en gemeente Helmond. Een reis plannen kan via www.hermes.nl of www.9292.nl.